سندرم تونل کارپ
(Carpal Tunnel Syndrome)
تعریف :
این بیماری یک مشکل شایع ، رنجآور و ناتوان كنندهاي است كه در اثر افزايش فشار داخل كانال مچ دستي ايجاد شده و در نتيجه آسيب به عصبي كه از داخل كانال رد ميشود (عصب مديان ) رخ ميدهد.اگر به هر علتی از جمله استفاده بيش از حد از مچ دست،فشار کانال ناحیه مچ افزايش يابد،منجر به كاهش خون رساني به عصب در اثر تنگي عروق شده و مجموعهاي ازعلائم و نشانهها را پديد مي آورد كه مشخص كننده سندرم کانال مچ دستی است.
علل :
شکستگی ها،دررفتگی ها،تومورها،برخی از بیماری ها(مثل دیابت یا اختلالات تیروئید) و انجام فعالیت های تکراری در ناحیه مچ دست(همچون تايپيست، پيانيستها، ويلچرسواران و استفاده ناصحيح از عصا) از مواردی هستند که باعث بروز این بیماری می شوند.
شکل و آناتومی مچ دست در برخی افراد آنها را مستعد ابتلا به این سندرم میکند. لذا این بیماری گاهي بصورت خانوادگي ديده مي شود.
میزان بروز این بیماری در خانمها بیشتر از آقایان است و خانمها در سنین ۳۰ تا ۶۰ سال بیشتر با این مشکل مواجهاند.
علائم :
خواب رفتن و گزگز انگشتان دست که اکثرا با درد همراه است. ابتدا این علایم فقط در هنگام استراحت یا خواب ایجاد میشوند، اما وقتی بیماری شدیدتر شد، علایم ذکر شده دایمی میشوند.
با شدت یافتن بیماری علائمی همچون افتادن اجسام از دست بیمار، از دست دادن مهارت انگشتان، ضعف و لاغری در برخی عضلات دست، به مرور ظاهر میشوند.
تشخیص :
تشخیص صحیح و سریع این بسیار مهم است تا از عوارض آن جلوگیری شود. تشخیص بر اساس شرح حال کامل بیماری، معاینه دقیق و انجام نوارعصب و عضله انجام می گیرد. نوارعصب و عضله به افتراق این بیماری از سایر بیماریهای ناشی از گرفتاری عصب کمک می کند.
درمان:
استراحت و کاهش حرکات دست، اولین مرحله در درمان سندرم تونل کارپال است.
این استراحت باید تا زمان کاهش گزگز انگشتان ادامه یابد. در صورت کاهش گزگز، در ابتدا می توان به انجام حرکات کششی پرداخت.
استفاده از مچ بند مخصوص در سه ماه اول پس از شروع علايم و همچنـين در خانمهاي حامله بسيار موثر است. زاويه مچ بند بايد تنظيم شود. اغلب مچ بند هاي ساخته شده در بازار زاويه مناسبي ندارند و حتي باعث بدتر شدن علايم مي شوند. بهتر است در طي روز نيز از مچ بند استفاده كرد.
تصحيح وضعيت مچ در هنگام كار : مچ دست هنگام کار مثلا کار با کامپیوتر باید در صفر درجه باشد. خم شدن مچ باعث افزایش فشار به عصب می شود.
انجام فعالیتهایی که با مشت کردن مکرر می باشد نیز باعث فشار به عصب و ایجاد این سندرم می شود.
از مشت کردن در حالی که مچ دست به سمت داخل یا خارج است خودداری شود.(زاویه مچ باید صفر درجه باشد) .
گرفتن اجسام مثل خودکار نازک فشار زیادی به مچ وارد می کند. بهتر است از خودکارهایی با بدنه ضخیم استفاده شود.
درمانهای دارویی و تکنیک های خاص ورزشی برای درمان کمک کنندهاند.
در موارد شدیدتر که بیمار به درمان طبی جواب نمیدهد، يا اگر در نوار عصب و عضله علايم درگيري متوسط یا شديد عصب ديده شود نیاز به عمل جراحی است که این عمل نسبتا ساده، برای باز کردن تونل و آزادسازی عصب انجام میشود.
سندرم تونل کارپ در حاملگی:
این بیماری در خانمهای باردار بخصوص در سه ماهه سوم و خانمهایی که دچار تورم می شوند دیده می شود. معمولا به درمانهای طب فیزیکی و غیر جراحی پاسخ می دهد. در این موارد بخصوص از مچ بند استفاده می شود. سفت بستن مچ بند یا نامناسب بودن آن ممکن است علایم را بدتر کند.
عوارض ناشي از عدم درمان سندرم تونل کارپ
سندرم تونل مچ دستي كه درمان نشده باشد گاهي منجر به آسيب دائمي عصب مديان شده (برخي يا همه رشتههاي عصبي از بين ميروند) و در نتيجه اختلال حسي يا حركتي دائمي بوجود مي آيد .
اگر در نوار عصب و عضله شدت اين بيماري متوسط گزارش شود اقدام به جراحي توصيه مي شود و بهترين زمان انجام عمل جراحي است. اگر در اين مرحله عمل نشود و شدت آن بیشتر شود برخي از علائم ايجاد شده در مرحله شديد حتي بعد از عمل کاهش نمي يابد هرچند جهت جلوگيري از فلج کامل انگشتان عمل جراحي ضرورت دارد.
از طریق ایمیل هر گونه سوالی در این زمینه دارید
مطرح کنید