لیست اطلاعات پزشکی

آمبولي ريه



 

 

آمبولی به معنی انسداد رگ به وسیله یک جسم متحرک است. این جسم متحرک به طور معمول یک لخته خون است، اما گاهی اوقات یک توده چربی، یک حباب هوا یا دسته‌ای از باکتری‌هاست. این جسم متحرک به یک رگ خونی واقع در ریه‌ها وارد شده، در آنجا گیر افتاده و مانع از جریان خون می‌شود.

 بیشتر آمبولی‌های ریوی از لخته‌های خون تشکیل شده و از سیاهرگ‌ اندام‌های تحتانی و لگن منشأ می‌گیرند. سیاهرگ‌ها، این لخته را به سمت بخش راست قلب منتقل کرده و از آنجا به ریه می‌فرستند. آمبولی‌ها می‌توانند از دیواره‌های قلب نیز منشأ بگیرند.

اگر لخته‌ای در سمت چپ قلب درست شود و به جای ریه، به مغز یا سایر بخش‌های بدن برود یا زمانی که لخته جریان خون، بافت را قطع می‌کند، بافت دچار مرگ (انفارکتوس)ميشود.

 

آمبولی می‌تواند در شریان‌های کوچک نیز روی دهد، اما ریه‌ها به طور چشمگیری مستعد این آسیب هستند، زیرا همه خون موجود در بدن، در هر بار گردش خون از ریه‌ها عبور می‌کند.

 

تشکيل لخته وريدي در اندام تحتاني بادرد وتورم وگرمي اندام تحتاني مبتلا همراه بوده ومعمولا عضلات پاسفت ميشود و پوست ملتهب به نظرميرسد در صورت ايجاد اين علايم فرد بايدازايستادن روي پاپرهيزکرده واندام درگيربي حرکت حفظ شود.

 

 

خون داخل سیاهرگهای عمقی گاهاً در شرایط بی حرکتی طولانی بعلت تجمع و ساکن ‏بودن در این شرایط مستعد تشکیل  لخته ميشود. مسافرت طولانی مدت با وسایل نقلیه، ‏بستری دربيمارستان مخصوصا بعدازعمل جراحي وياشکستگي اندام تحتاني عوامل خطرسازميباشد.

 

برخی از افراد به صورت ژنتیکی استعداد به تشکیل لخته های وریدی ‏دارند و ضمناً برخی داروها از قبیل داروهای ضدبارداری خوراکی با افزایش خطر این ‏عارضه همراه می باشند.

 علایم آمبولی ریه :

علایم و نشانه‌های آمبولی عبارت‌اند از تنگی نفس ناگهانی، سرفه به همراه خلط خونی یا حاوی رگه‌های خون، تعریق شدید و افزایش ضربان قلب. دقت کنید که علایم و نشانه‌های ناشی از انسداد، به اندازه جسم متحرک و سلامت دستگاه قلبی-‌ریوی بستگی دارد.

 

گاهی اوقات تشخیص آمبولی ریه دشوار است . در مراحل اولیه رادیوگرافی قفسه سینه کاملا نرمال است. در موارد مشکوک  اسکن ریه و آنژیوگرافی ریه درخواست می‌شود.

 

اکثر بیماران ضرورت دارد حداقل یک هفته در بیمارستان ‏بستری بوده و در صورت بهبود وضعیت بالینی با توصیه به مصرف داروی ضد انعقاد خوراکی وارفارین یا ریواروکسابان  برای  یک تا دو سال تحت نظر باشند.

مسافرت با هواپیما برای افراد دچار آمبولی ریه و بخصوص اگر تنگی نفس دارند ممنوع است.

 

 

 از طریق ایمیل هر گونه سوالی در این زمینه دارید

hassanravari@yahoo.com

مطرح کنید