نارسايي مزمن وريدي چیست؟
نارسايي مزمن وريدي، بیماری ناشی از نارسایی یا انسداد وریدهای اندام تحتانی است که سبب بروز طیف وسیعی از علائم در ناحیه پاها میگردد.
علت ایجاد بیماری
وریدها کار برگرداندن خون از اندامها به قلب را به کمک انقباض عضلات اندامها، دریچههای وریدی و تغییر وضعیت بدن بهعهده دارند. از اینرو هر گونه اختلالی در سیستم بازگشت خون به قلب ناشی از انسداد ورید و یا تخریب و ناساریی دریچههای وریدی در دراز مدت میتواند سبب بالا رفتن فشار وریدی و نهایتاً بیماری نارسایی مزمن وریدی شود.
علائم و تظاهرات بیماری
تظاهرات این بیماری از مشکلات زيبايي تا علايم شديد از جمله زخم شدید در نوسان است. ميزان بروز اين علائم با سن افزايش يافته و در زنان شايعتر از مردان است.
علائم این بیماری در ابتدا فقط به صورت ورم و سنگینی در ناحیه پشت پا و ساق پا بعد ازایستادن ویا نشستن بوده که به طور مشخص فرد در پایان کار یا فعالیت روزانه متوجه ورم در ناحیه قوزک و فرورفتگی پوست در قسمت کش جوراب و لبه کفش خود میگردد. تورم پا به طور بارزي در طول روز و با مدتی ايستادن ایجاد شده و با بالا نگه داشتن پاها از بین میرود.
به تدریج لکه های قهوه ای رنگ در ناحیه ساق پیدا شده و در صورت عدم درمان تعداد لکه ها بیشتر شده وسیاه رنگ میشوند.
با پیشرفت بیماری لکه های سیاه رنگ تبدیل به زخم مقاوم به درمان ( زخم وریدی ) شده که بسیار آزار دهنده میباشد.
درد مبهم در ناحیه عضلات ساق پا بعد از مدتی ایستادن و یا فعالیت روزانه ، خارش، پاي بيقرار و کرامپهاي شبانه ساق پا از علایم دیگراین بیماری است.
درمان
بر اساس علت ایجاد بیماری و شدت علائم شما ، پزشک معالج جهت درمان شما یک یا چند روش درمانی زیر را به شما توصیه میکند:
1- استفاده از جوراب فشاری استاندارد
جورابهاي با محدوده فشار پايين (کلاس 1، با فشار حدود 20 ميليمتر جيوه) براي کنترل ادم مناسبند ولي فشارهاي بالاتر (کلاس 2، با فشار حدود 30 ميليمتر جيوه يا کلاس 3 با فشار حدود 40 ميليمتر جيوه) براي کنترل درماتيت يا زخمهاي وريدي توصيه ميشوند.
هنگامي که يک زخم بهبود مييابد، رعایت زمان و طول استفاده از جوراب استاندارد براي تمام عمر به منظور کاهش عود آن توصيه ميشود.
لازم به ذکر است که پای افراد قطر و طول متفاوت دارند و هر فرد به جوراب با فشار متناسب با شدت و علت بیماری نیاز دارد ، لذا نوع و اندازه جوراب باید توسط پزشک تعیین گردد.
2- نحوه کار و فعالیت روزانه
از ایستادن یا نشستن طولانی مدت (بیش از 3 ساعت ) خودداری کرده و طی همین مدت نیز از جوراب فشاری استفاده کنید و بطور مکرر با حرکت دادن پاها عضلات ساق را منقبض کرده تا به بازگشت وریدی و تخلیه خون اندام کمک کرده باشید. اگر شغلی دارید که باید ساعات طولانی در حالت ایستاده یا نشسته باشید ، هر 3 ساعت یکبار به مدت 10 تا 15 دقیقه پاها را در وضعیت بالاتر ازسطح بدن قرار دهید .
3- کاهش وزن
کاهش وزن بخصوص در افراد با وزن بالاتر از نرمال به بهبود علائم بسیار کمک میکند.
4- عمل جراحی
در تعداد کمی از بیماران عمل جراحی به صورت بستن ورید پرفوراتور و یا عمل باز یا بسته ورید کمک کننده است.اگر زخم وريدي ايجاد شود با انجام بررسي لازم بايد علت ايجاد زخم مشخص گردد.اگر علت آن تنگي يا انسداد وريد باشد با اقدام جراحي و يا به کمک بالون مي توان به بهبودي زخم کمک کرد.
5- استراحت مطلق وپیوند پوست
در تعدادی از بیماران که زخم شدت یافته و با اقدامات نگهدارنده بهبود نمی یابد بر اساس نظر پزشک بیمار چند روزی بستری شده و بعد از فراهم شدن شرایط لازم پیوند پوست صورت میگیرد.
از طریق ایمیل هر گونه سوالی در این زمینه دارید
مطرح کنید