تغذيه در بيماران واريسي
برطرف کردن یبوست با رژیم غذایی نقش مهمی در بهبودی و کاهش علائم واریس دارد زیرا یبوست سبب افزایش فشار داخل شکم شده و
بازگشت خون از سیاهرگ پاها را کاهش داده و سبب گشاد شدن این ورید ها می شود.
کاهش وزن با رژیم غذایی نیز هدف دوم در اصول تغذیه در بیماران مبتلا به واریس است زیرا چاقی و اضافه وزن نیز سبب تشدید واریس می شود.
واريس كه بتدريج با برجسته شدن وريدهاي پا خود را نشان ميدهد، ظاهري ناخوشايند براي پاهاي فرد پديد ميآورد؛ اما فراتر از ظاهر ناخوشايند، مهمترين دردسري كه وريدهاي واريسي براي فرد پديد ميآورند، دردهاي مزمن و ناتوانكنندهاي است كه در ناحيه پاها به سراغ فرد ميآيد. تغذیه مناسب و رعایت توصیه های زیر در بهبود علائم و جلوگیری از عوارض واریس موثر است:
اول: مصرف آب به حد کافی
برخلاف تصورات غلط، مصرف آب کافی در افراد دچار واريس پا، موضوعي حياتي است. پيشنهاد ميشود اين افراد روزانه حداقل چند ليوان (حدود 6 لیوان) آب ميل كنند.
. در افرادی که کارکرد کلیه آنها طبیعی نیست مصرف آب با احتیاط و با نظر پزشک معالج باشد
دوم: صبحانههايي از جنس سبوس
غلات سبوسدار و نانهايي كه آرد آنها سرشار از سبوس هستند، بايد حتما در برنامه غذايي افراد گنجانده شود. بخصوص صبحانه اين افراد بايد از اين مواد مغذي سرشار باشد.
سوم: سبزيجات تازه تا سرحد توان
مهمترين بخش اصلي در رژيم غذايي بيماران مبتلا به واريس، مصرف فراوان سبزيجات تازه است. كلم، كاهو، اسفناج و كليه سبزيهاي تازه و حاوي برگهاي سبز از بهترينها هستند. همچنين سبزيهاي رنگين همچون هويج، گوجهفرنگي و انواع فلفل دلمهاي نيز خوراكيهاي سرشار از فيبر به شمار ميروند كه بايد روزانه در رژيم غذايي بيمار باشد.
چهارم: ميوههاي تازه همچنان جايگاه ويژه دارند
مركبات تازه شامل پرتقال، گريپفروت، ليموي تازه و توتفرنگي به دليل فيبر فراوان و در كنار آن ويتامين C زياد نقش بسياري در استحکام دیواره وریدها و درمان واريس دارند.به عنوان مثال آب برخي ميوهها همچون توتفرنگي و شاتوت به دليل اين كه حاوي مادهاي به نام آنتوسيانيدين هستند، نقش حفاظتي در جلوگيري از نشت مايع از بين ديوارههاي وريدهاي پا به عهده دارند و با تقويت ديواره اين وريدها، نقش مهمي را در كنترل بيماري اين افراد به عهده دارند. به همين سبب بهتر است روزانه از اين خوردنيها در رژيم غذايي فرد باشد.
پنجم: ميانوعدههاي كارساز
علاوه بر اصولي كه بايد در غذاهاي اصلي فرد بيمار رعايت شود، ميانوعدههاي غذايي نيز اهميت ويژهاي دارند. حداقل 2ميانوعده در طول روز از برگههاي انجير، زردآلو، زرشك، آلو و لواشك تازه ميتواند با رفع يبوست فرد و كاهش فشار سيستم گوارش، نقش خارقالعادهاي را در كنترل واريس افراد داشته باشد.
از چه غذاهایی باید پرهیز كرد؟
ـ كره، مارگارین، روغنها، كیك، شیرینی، شكلات، ، چای و بیسكویت سرشار از چربی و کربوهیدرات بوده و تامین كننده مقدار زیادی انرژی هستند كه احتمال افزایش وزن و واریس وریدی را افزایش میدهند.
ـ هر غذایی كه به طور تجربی سبب بروز یبوست میشود، باید به میزان كمتر یا به طور تركیبی همراه با غذاهای ملین مصرف شود.
از طریق ایمیل هر گونه سوالی در این زمینه دارید
مطرح کنید